Hopp til hovedinnhold
De som håndterer barn og unges personopplysninger må kjenne til reglene for dette, men barn og unge må også selv lære å ta vare på egne og andres personopplysninger.

Bilder av barn

Hvordan er egentlig reglene for publisering av bilder av barn? Og hvordan skal barnebilder håndteres slik at barnas rett til personvern og integritet tas vare på? Vi har laget en veileder som vil være nyttig for alle som ønsker å ta eller dele bilder av barn - enten det er i privat eller offentlig regi.

Hva er personvern?

Personvern er en grunnleggende rettighet. Vet barn og unge hvilke lover og regler som gjelder for deres eget personvern? Hva med foreldrene? Se filmen dersom du er usikker.

Sjekk også ut dubestemmer.no - en nettressurs der unge (og voksne) kan lære mer om personvern og nettvett.

Personvernutfordringer i skole og barnehage

Det er store utfordringer ved bruk og lagring av opplysninger om barn og unge i både barnehager og skoler. Datatilsynet har skrevet en rapport om dette og kommet med innspill til løsninger.

Kontroll av elevar

Born og unge fortener like mykje respekt for sitt privatliv på sin ”arbeidsplass” som det vaksne arbeidstakarar gjer. Når skulen bruker kontrolltiltak, må dette gjerast i tråd med reglane.

Spørsmål og svar

  • Alle spørsmål og svar om skole, barn og unge

Sjekkliste

Vi har laget en liten sjekkliste over hva du kan tenke på når det gjelder å dele bilder av barn.

  • Lovlighet: Del aldri bilder av andres barn uten samtykke fra deres foresatte.
  • Type bilde: Tenk over innholdet og bruk filter eller dårligere oppløsning når det er mulig, det gjør bildene mindre interessante for andre.
  • Mengde: Del færrest mulig bilder.
  • Kanalbruk: Vær bevisst på hvordan du deler bildene. Alt må ikke ligge åpent. Bruk personverninnstillinger og lag lukkede grupper.
  • Slett jevnlig: Ta en vårrengjøring og slett tidligere bilder du har publisert med jevne mellomrom.
  • Spør alltid barna: Bruk spørsmål som "Synes du det er greit at jeg deler dette bildet med familien eller vennene mine?" Da gjør du det forståelig for dem. Respekter svaret.

Les mer om bilder av barn på nett

Relaterte nyheter

Til toppen