Hopp til hovedinnhold

Tips noen om denne nettsiden


Laster
* Du må skrive inn 2 gyldige e-postadresser
Ditt tips er sendt
Det oppstod en uventet feil. Vennligst forsøk på nytt senere
Lukk

Tips til samtykkeerklæring for publisering av bilder på nett

Skal barnehagen, skolen, virksomheten eller organisasjonen publisere bilder av barn på nett? Her er noen tips og stikkord til hva en samtykkeerklæring bør inneholde.

Det er viktig at hver enkelt skole, barnehage eller organisasjon sørger for å innhente de nødvendige samtykkene hvis det skal tas bilder av barna. Dette gjelder både dersom bildene bare skal brukes internt, og dersom de skal legges på nett - enten det er en hjemmeside (med eller uten passord), en blogg, på sosiale medier eller andre nettsider. 

Hver enkelt virksomhet må lage seg et samtykkeskjema som er tilpasset hvordan bildene skal brukes. Siden virksomhetene vil kunne være svært forskjellige (barnehager, grunnskoler, videregående, sykehus eller annet), og siden de har ulik praksis for publisering, er dette derfor bare ment som en huskeliste til punkter som kan være med i et samtykkeskjema. Det er så opp til virksomheten å lage et eget skjema/erklæring som er tilpasset behovet.

Skjemaet bør inneholde relevante og konkrete spørsmål som de foresatte skal krysse av for:

  • Er det greit at det tas bilder/film av barnet?
  • Er det greit at bildene publiseres på passordbeskyttede nettsider?
  • Er det greit at bilder av barnet publiseres på nett? (Her bør det i så fall spesifiseres hvilke nettsider det er snakk om å legge bildene på.)
  • Er det greit at bildene publiseres i trykksaker relatert til skolen/barnehagen/organisasjonen?
  • Er det greit at gruppebilder eller klassebilder som tas publiseres i lokalavisen og på dennes nettside?

Erklæringen bør dessuten nevne følgende for å berolige de foresatte:
Barnehagen/skolen/organisasjonen vil under ingen omstendighet frigi digitale bildekopier av barnet uten spesifikt samtykke fra de foresatte.

Barnehagen/skolen/organisasjonen vil under ingen omstendighet ta bilder av barna når de er svært lettkledde.

Bildene som publiseres på nett vil alltid legges ut i en kvalitet som gjør det lite attraktivt for andre å manipulere dem eller benytte dem i andre sammenhenger.

Barnehagen/skolen/organisasjonen vil alltid be om spesifikt samtykke fra foreldrene dersom det skal tas bilder av barna til journalistiske formål eller dersom utplasserte studenter ønsker å ta bilder av barna.

Underskrift av virksomheten og de foresatte, samt eventuelt av barnet selv.

Publikasjoner

Relevante artikler

Til toppen