Hopp til hovedinnhold

Tips noen om denne nettsiden


Laster
* Du må skrive inn 2 gyldige e-postadresser
Ditt tips er sendt
Det oppstod en uventet feil. Vennligst forsøk på nytt senere
Lukk

Hva vet mobilappen om deg?

Hvilke personopplysninger henter applikasjonene ut fra mobiltelefonen din – og hva får du vite om dette? Svaret er at mye kan hentes ut, men at du som bruker får vite lite.

I rapporten "Hva vet mobilappen om deg?" belyser vi hvordan mobilapper henter ut personopplysninger fra smarttelefoner, hvordan ansvarforsholdet mellom aktørene i markedet er og i hvor stor grad du som bruker appene blir informert om hva som skjer.

I rapporten konkluderer Datatilsynet med følgende:

  • App-brukeren blir ikke i tilfredsstillende grad informert om opplysninger som samles inn om vedkommende, hva som er formålet med innsamlingen og hvordan opplysningene eventuelt brukes videre.
  • Det fremstår som uavklart hvem som har ansvar for behandling av personopplysninger i applikasjonene.
  • App-brukerens rett til innsyn i personopplysningene som behandles er vanskelig når det ikke fremkommer hvem som håndterer personopplysningene (hvem som er behandlingsansvarlig).
  • Muligheten til å legge ut informasjon om hvordan appen håndterer personopplysninger i App Store eller Android Market, benyttes sjelden. Dersom dette i større grad hadde blitt gjort ville brukeren før installasjonstidspunktet hatt et bedre grunnlag til å ta en kvalifisert beslutning om å installere appen eller ikke.
  • Muligheten til å legge ut informasjon i selve appen om hvordan den håndterer personopplysninger, benyttes sjelden. Det er verdifullt å legge ut informasjon også her slik at brukeren har den lett tilgjengelig også etter at applikasjonen er lastet ned. Dersom informasjonen utelukkende ligger i selve appen, vil imidlertid brukeren først informeres om at samtykke i forbindelse med nedlasting av appen er gitt – dette er feil rekkefølge.
  • Muligheten til å legge ut informasjon om hvordan appen håndterer personopplysninger på nettsiden som app-ansvarlig råder over, benyttes sjelden. Dette er uheldig, ettersom en slik personvernerklæring ville økt tilgjengeligheten til informasjonen og fordi det ville bidratt til å synliggjøre hvem som er ansvarlig for appen. Det ville også ha klargjort hvilket lovverk (jurisdiksjon) appens håndtering av personopplysninger ligger inn under.

Last ned

Publikasjoner

Til toppen