Denne artikkelen ble publisert på 1. april og var selvsagt bare tull og tøys. Du kan trygt beholde tastaturet ditt fremover.
De færreste tenker over at det de skriver på tastaturet er svært avslørende. Datatilsynet mottok de første tipsene om dette for to år siden, og har siden etterforsket saken i all hemmelighet.
- Vi har vært nødt til å gjøre dette i skjul, sier Bjørn Erik Thon, direktør i Datatilsynet. Vi vet at det vi nå varsler får vidtrekkende konsekvenser for alle i Norge, men det er dessverre ikke noen vei utenom.
Se illustrasjon av et Dvorák-tastatur nederst i artikkelen.
Aktivitet lagres og analyseres
Undersøkelsen avdekker blant annet at hvor hardt vi trykker på tastene, hvor fort vi skriver, hvor mange pauser vi tar når vi skriver, skrivefeil og enkeltord, blir lagret og analysert.
- Denne analysen sier i realiteten alt om oss. Skriver vi for eksempel «Skal vi kjøpe ny bil?» i en epost til ektefellen, er det 'gefundenes fressen' for annonsører. For ikke å snakke om hvor viktig tastatur-informasjon er for å avsløre alt fra utroskap, planlegging av terrorhandlinger og svindelforsøk, til informasjon om hvor mange pauser vi tar på hjemmekontoret.
Dvorák-tastatur fra 2022
Datatilsynets etterforskning viser at tastaturovervåking er så utbredt at det vil være en umulig oppgave å rydde opp, for eksempel ved å pålegge stans i bruken. Vi frykter dessuten en voldsom økning i denne typen overvåking nå som tilsynets rapport blir kjent.
- Vi ser derfor ingen annen utvei enn å pålegge alle i Norge, det være seg oss forbrukere, bedrifter og offentlige etater, å skifte tastatur. Fra 1. januar 2022 må alle anskaffe et Dvorák-tastatur, som av sikkerhets- og personverneksperter anses som overvåkingssikkert, sier Thon.
Tastaturet ble utviklet av dr August Dvorák i 1936. I tillegg til å være sikrere, anses det også for å være et bedre tastatur. Dagens tastatur er ikke utviklet med tanke på å skrive hurtig, og uten hensyn til å forebygge belastningsskader. Dvorák-tastaturet er derimot overlegent bedre hva angår skrivehastighet, og forhindrer feilbelastning og stive fingre.
- Hvert år arrangeres VM i hurtigskriving, forklarer Thon. Vi må helt tilbake til 2011 for at å finne en vinner som skrev på et qwerty-tastatur. Etter en overgangsfase, som sikkert blir uvant for mange, kommer de aller fleste til å være fornøyde, særlig fordi de nå kan skrive uten å sette personvernet sitt i fare.
Han bekrefter at Datatilsynet vil gå foran som et godt eksempel.
- Vi har allerede kjøpt inn Dvorák-tastatur til alle våre ansatte. Det førte selvsagt til litt murring, men vi har leid inn fire dyktige konsulenter som skal gjennomføre et omfattende opplæringsprogram, og vi skal være klare til å begynne å bruke det nye tastaturet fra 1. november, avslutter han.
(Illustrasjon: oppsettet i Dvorák-tastatur)