Fem søkte på sandkasse om datadeling

Datatilsynet og Finanstilsynet inviterte til samarbeid i kampen mot økonomisk kriminalitet. Allerede i søknadsprosessen fikk vi demonstrert god samarbeidsånd. 

Datatilsynet og Finanstilsynet ønsket deltakere til sandkasseprosjekter, som skal se på hvordan forebyggingen av økonomisk kriminalitetkan kan bli mer effektiv gjennom deling av data.

I sandkasseprosjekter ellers ser vi på hvordan produkter og tjenester kan tilpasses regelverket, men her åpner vi for å se på selve regelverket.

Line_170x170.jpg– Erfaringene vil hjelpe oss å finne hindringer, og gi et godt grunnlag for eventuell utvikling av nytt regelverk, sier direktør Line Coll.

Fem gode søknader

Det kom rask inn henvendelser fra flere banker og andre institusjoner som var interesserte i å søke. Noen av disse har gått sammen om å sende inn en felles søknad.

Økonomisk kriminalitet kommer i flere former, og i regelverket finansinstitusjonene skal følge, skilles det mellom bekjempelse av hvitvasking og bekjempelse av svindel. Blant søknadene er det tre prosjekter med hovedvekt på svindelarbeidet, mens to går mer på hvitvasking.

De som har søkt er:

  1. DNB sammen med Sparebank1, Nordea, Eika og Norsk Regnesentral.
    Prosjekt som vil se på datadeling som kan forhindre svindel.
  2. BankID BankAxept.
    Prosjekt som vil se på datadeling som kan forhindre svindel.
  3. BN Bank/NMBU.
    Prosjekt som vil redusere rapportering til Økokrim, og heller gi veiledning, ved oppdagelse av mindre alvorlig økonomisk kriminalitet.
  4. Finans Norge Forsikringsdrift.
    Prosjekt om datadeling for å redusere forsikringssvindel.
  5. Eika Gruppen sammen med KPMG
    Prosjekt om transaksjonsovervåking for å oppdage hvitvasking

Finanstilsynet og Datatilsynet vil i løpet av kort tid avgjøre hvilke prosjekter som blir tatt opp i de regulatoriske sandkassene.

Rettelse

I første versjon av denne artikkelen sto det at det var kommet inn fire søknader. Den er nå oppdatert til fem søknader, som er det riktige.

Oppdatert 23.01.2025