Overtredelsesgebyr til Eidskog kommune

Datatilsynet besluttet før sommeren å ilegge et overtredelsesgebyr på 250 000 kroner til Eidskog kommune for brudd på kravene til rettslig grunnlag i personvernforordningen.

Konklusjonen vår baserer seg på kommunens omfattende publisering av taushetsbelagt informasjon om en varsler på offentlig postjournal over flere år. 

Videre mener vi at kommunen brøt kravene til rettslig grunnlag da de gav to tidligere kollegaer innsyn i klagers varsel. Innsynet ble gitt uten tilstrekkelig sladding, slik at blant annet opplysninger om fysisk og psykisk helse, samt økonomiske forhold, ble utlevert.

Datatilsynet mener at bruddene samlet sett viser manglende forståelse og oppfyllelse av kommunens taushetsplikt etter offentlighetsloven. Vi understreker viktigheten av at forvaltningen generelt tar hensyn til hvorvidt tilgjengeliggjøring av opplysninger kan skade eller utlevere enkeltpersoner. Det er en fordel for klager selv og for varslingsinstituttet generelt at kommuner er varsomme med å gjøre unntak fra taushetsplikten i varslingssaker.

Overtredelsesgebyr skal være virkningsfull, stå i et rimelig forhold til overtredelsen og virke avskrekkende. Vi varslet et overtredelsesgebyr på 500 000 kroner 1. februar 2023 på grunn av sakens alvorlighet. Som følge av lang saksbehandlingstid reduserte vi imidlertid beløpet med 250 000 kroner i det endelige vedtaket.

Kommunen har frist til 25. september å klage på vedtaket.

Relatert innhold