Vi har enormt mange statlige og offentlige registre som samler inn data om norske borgere, blant annet med formål om å samle kunnskap, produsere statistikk og drive forskning. Hver for seg inneholder registrene personopplysninger i varierende omfang. Men det finnes også én felles identifikator for alle registrene: Fødselsnummer.
Dette gir store muligheter for koblinger med andre registre og data, og skaper et stort potensiale for innsikt i borgernes liv. Hva vet borgerne om alle registrene de er oppført i og hvordan data fra de brukes? Hva slags overvåkingspotensiale ligger i registerdataene?
- Jeg tror dagens registerregime er en form for overvåking. Men det er ikke en type overvåking som vi umiddelbart ser på som veldig problematisk, sier
Lisa Reutter i podkasten.
Hun mener at det at registrene i dag er spredt, og er organisert som små «øyer» i offentlig sektor, har noe med maktfordelingsprinsippet å gjøre. Dette prinsippet er nå under press. Flere peker på en tendens til å behandle alle offentlige data som et statlig felleseie. Det blir i økende grad snakket om at data skal flyte mellom forskjellige enheter i offentlig sektor.
- Vi holder data atskilt slik at opplysninger samlet inn i én kontekst ikke skal ha noe å si i en annen. Men ideen om data som en muliggjørende teknologi, bidrar til å flytte grensene for hva vi aksepterer og synes er greit, og utøver press på lovverket vårt, fortsetter PhD-kandidaten.
Ulike perspektiver
I serien har vi invitert flere forskjellige gjester. Felles for dem alle er at de kommer med sitt unike perspektiv på og engasjement for personvern og overvåking. Vær obs: i serien snakkes det kanskje tidvis med utestemme. Nå skal en ikke overdrive omfanget og konsekvensene av overvåking, men det er heller ingen grunn til å underdrive disse tendensene.
Hør episoden på Acast.com. Du kan også høre den på apper slik som for eksempel Acast-appen, Spotify, iTunes, Google podcast og i Castbox.
Last ned
#3 Ingenting å skjule: registerovervåking (.mp3).