#3 Makt og avmakt: hva vet sjefen din om deg, og hvordan ta tilbake kontrollen?

I en tid hvor Microsoft Copilot 365 og generativ kunstig intelligens forenkler innsamling og bruk av store datamengder, er det viktig å stille kritiske spørsmål: Hva har arbeidsgiveren egentlig rett til å vite om deg, og hvordan kan du beskytte personvernet ditt på arbeidsplassen?

Det er godt kjent at kunnskap er makt. Mindre kjent er at uvitenhet er avmakt. Vår nyeste personvernundersøkelse viser at de fleste arbeidstakere har tillit til hvordan arbeidsgiver behandler deres personopplysninger. Likevel, mange ansatte er usikre på hvilken informasjon arbeidsgiveren samler inn og bruker og de opplever å ha lite kontroll. Nå har i tillegg algoritmisk styring og generativ kunstig intelligens gjort sitt definitive inntog i arbeidslivet.

Helle-Jacobsen-kvadr.jpg

Samtidig er overvåking på arbeidsplassen strengt regulert, og skjult overvåking er som regel ulovlig. Så hva
er egentlig utfordringen?

Programleder Helle Jacobsen tar praten sammen med seniorrådgiver Magnus Mühlbradt og senioringeniør Eirik Gulbrandsen i studio.

Les mer om serien og lytt til episoden lenger ned i artikkelen.

- Høy terskel for å klage

- Undersøkelsene våre viser at rundt syv prosent av norske ansatte har sett indikasjoner på at arbeidsgiveren har overvåket eller overvåker hvilke nettsider de besøker. Dette er ekstra utfordrende fordi mange bruker jobb-PC-en til private ting, som å søke etter helseinformasjon eller sjekke nettbanken, forklarer Magnus Mühlbradt i episoden.

20211025_Datatilsynet_Magnus_007-kvadr.jpg

De fleste ansatte bruker digitale verktøy fra arbeidsgiveren, som PC og mobil. Disse verktøyene kan i teorien registrere alt du gjør. Opplysninger fra for eksempel aktivitetslogger, lagres automatisk for å administrere og sikre systemene, uten at arbeidsgiveren nødvendigvis samler det inn med vilje. Problemet oppstår når arbeidsgiveren bruker denne informasjonen til å kontrollere ansatte.

- Vi har sett mange saker om ulovlig innsyn i ansattes e-post. Det kan være vanskelig for ansatte å klage, spesielt når de fortsatt jobber i samme bedrift. Det er nok mange tilfeller av ulovlig overvåking som aldri klages inn og det er rimelig å anta at det er høye mørketall, sier Mühlbradt.

Algoritmer utfordrer maktforhold og personvern

I dag er det mange arbeidere som styres av maskiner og systemer, ikke en sjef i menneskelig skikkelse. I plattformøkonomien brukes digitale plattformer, som for eksempel apper på mobiltelefonen, til å styre arbeidsoppgaver. Kort fortalt kobler systemene sammen kunder og arbeidere uten at mennesker er direkte involvert. Algoritmene bestemmer blant annet hvem som får oppdrag og hvem som ikke får oppdrag.

- Lokasjonsdata og arbeidsmønstre kan overvåkes og brukes i styring. Dette kan føre til en skjev maktbalanse mellom arbeidsgiver og deg som arbeidstaker, sier Mühlbradt.

I episoden snakker vi også om EUs nye plattformdirektiv. Det skal blant annet styrke din rett som arbeidstaker til å få vite hvordan algoritmene fungerer, forbyr overvåking av følelser og sørger for mer åpenhet om automatiserte avgjørelser.

- Dette skal gi bedre arbeidsforhold og mer åpenhet, sier Mühlbradt.

- KI-verktøy kan skape usikkerhet og nedkjølingseffekt

Noen arbeidsplasser har begynt å bruke Microsoft 365 Copilot, andre venter og ser. Teknologien integrerer kunstig intelligens (KI) i verktøy som Word og Teams. Men hva skjer egentlig når du slår på Microsoft 365 Copilot?
Dette undersøkte vi nylig sammen med NTNU
i et sandkasseprosjekt.eirik-kvadr.jpg

- Generativ KI kan implementeres på en måte som ivaretar både virksomhetens mål og rettighetene dine som ansatt. Problemet oppstår hvis KI-en for eksempel analyserer sensitive opplysninger, som humøret eller aktivitetsnivået ditt, basert på data fra e-post og møter, sier Gulbrandsen.

Ifølge Gulbrandsen kan dette føre til usikkerhet og en «nedkjølingseffekt», der ansatte blir mer forsiktige med hva de deler eller endrer oppførsel i frykt for overvåking. Transparens rundt datainnsamling og bruk er avgjørende for å bygge og opprettholde tillit mellom arbeidsgiver og ansatte.

- Det som kreves er at arbeidsgiver må ha det som kalles orden i eget hus. Hvis ikke så kan det være litt uforutsigbart hva du får ut av løsningene, legger han til.

Vi trekker også frem andre prosjekter i Datatilsynets sandkasse, som Helsedirektoratet og Juridisk ABC. Disse handler også om bruk av språkmodeller, men er eksempler på at teknologien benyttes på en litt mer styrt og kontrollert måte.

Hva kan du gjøre?

I episoden trekker ekspertene våre frem flere råd som du kan benytte overfor arbeidsgiver:

  • Personvernreglene gjelder også på arbeidsplassen: de gir deg flere rettigheter, og er spesielt relevante i forbindelse med kontrolltiltak.
  • Rett til informasjon og innsyn: Du har rett til innsyn i hvilke kontrolltiltak arbeidsgiveren har innført, og hvordan disse fungerer. Arbeidsgiver har plikt til å informere deg om formålet med teknologiske verktøy og systemer som brukes på arbeidsplassen.
  • Du er ikke alene: ta kontakt med tillitsvalgte eller personvernombud hvis du har spørsmål eller bekymringer. Dersom dette ikke er tilgjengelig, kan Datatilsynet og Arbeidstilsynet bistå med veiledning.
  • Vær nysgjerrig og kritisk til innføring av KI: Sett deg inn i hvordan verktøy som generativ kunstig intelligens fungerer, og vurder formålet med bruken. Spør deg selv: Er formålet med verktøyet nyttig og relevant for din arbeidshverdag?
  • Oppsøk opplæring: Etterspør nødvendig opplæring fra arbeidsgiver for å forstå styrker og svakheter ved teknologien, og sørge for at du btuker den riktig.
  • Kvalitetssikring er nøkkelen: Hvis det er viktig at informasjonen som genereres av KI er sann, må du være sikker på at du har tid, kompetanse og ressurser til å etterprøve innholdet.

Lytt til episoden for flere tips og råd!

Om serien

Hvordan kan du sikre deg mot feilaktige avgjørelser om skatt eller helsetjenester? Er det mulig å redusere sporene du legger igjen på nettet? Og hva kan du gjøre for å beskytte deg mot uforholdsmessig overvåking på jobben?

I dag vet både staten, bedrifter og arbeidsgiveren din mer om deg enn noensinne. De bruker stadig nye metoder for å ta beslutninger som påvirker deg og ditt liv. Som om ikke det var nok, vet også Datatilsynet en god del om deg: gjennom Personvernundersøkelsen 2024 har vi fått innsikt i hva folk tenker og opplever rundt personvern. Mange føler at de har lite oversikt og kontroll over sine egne opplysninger. Informasjonsasymmetrien virker komplett.

Men ikke vær bekymret! I denne podkastserien vil vi hjelpe deg å få litt bedre kontroll.

I Datatilsynet jobber vi for å beskytte personvernet ditt ved å gjøre det enklere for deg å kjenne rettighetene dine og bruke dem. Ved å ta for oss dine roller som forbruker, arbeidstaker og mottaker av offentlige tjenester – tre klassiske linjer i den politiske striden rundt personvern – skal vi forsøke å hjelpe deg på vei gjennom å:

  • gi deg kunnskap om hvordan teknologien og mektige samfunnskrefter påvirker deg
  • øke personvernrefleksen din i møte med et dataintensivt samfunn
  • gi deg råd om hva du kan gjøre for å få mer kontroll over dataene dine.

Last ned

Hør episoden på Acast.com. Du kan også høre den på apper slik som for eksempel Acast-appen, Spotify, iTunes, Google podcast og i Castbox.