I en ny episode av SandKasten får du høre hvordan Datatilsynet, Finanstilsynet og tunge aktører i bank og forsikring går sammen om å dele data, rydde opp i regelverkstolkninger, og eventuelt foreslå regelverksendringer – om nødvendig – for å bekjempe økonomisk kriminalitet mer effektivt.
SandKasten
SandKasten er Personvernpoddens serie om livet og prosjektene i Datatilsynets regulatoriske sandkasse. I serien rapporterer programleder Arild Opheim om prosjekter og problemstillinger det jobbes med i sandkassa.
Denne gangen har Opheim intervjuet Datatilsynets direktør Line Coll, Finanstilsynets direktør Per Mathis Kongsrud og DNBs konsernsjef Kjerstin Braathen i forbindelse med at det er tatt opp fem spennende prosjekter for felles utforsking i tilsynenes sandkasser.
Hør episoden i Acast. Du kan også høre den på apper slik som for eksempel Acast-appen, Spotify, iTunes, Google podcast og i Castbox.
Last ned
#13 SandKasten: Felles front mot svindel og hvitvasking.mp3
Episoden oppsummert (av et KI-verktøy)
Både banknæringen og politi har en stund omtalt regelverk som et hinder for effektiv bekjempelse av økonomisk kriminalitet. De opplever at regelverket delvis stiller motstridende krav. På den ene siden er det et sterkt ønske om å dele informasjon for å forhindre økonomisk kriminalitet, men på den andre siden setter personvernlovgivningen og taushetspliktbestemmelser grenser for hva som er tillatt. Resultatet? En frykt for å gjøre feil – og dermed mindre effektiv kriminalitetsbekjempelse.
For å løse dette, har Finanstilsynet og Datatilsynet gått sammen om fem sandkasseprosjekter, der bankene og relevante aktører kan utforske hvordan data kan deles innenfor lovens rammer, i tillegg til å kartlegge hva som eventuelt trengs av hjemler eller justeringer av regelverket for å få til ønsket datadeling.
Ifølge DNBs Kjerstin Braathen ble deres kunder i løpet av 2024 forsøkt svindlet for hele 2,5 milliarder kroner. Heldigvis ble 2,1 milliarder av dette stoppet, men tallene viser hvor aggressivt de kriminelle opererer.
– Utviklingen er dypt bekymringsfull. Vi investerer tresifrede millionbeløp hvert år i å bekjempe økonomisk kriminalitet, men vi tror vi kan få enda mer ut av pengene hvis vi jobber smartere sammen, sier Braathen.
Hva kan vi forvente fra sandkasseprosjektene?
Ved bruk av sandkassemetoden skal aktørene finne ut hva som faktisk er juridiske hindre, og hva som handler mer om kultur og frykt for å gjøre feil. Målet er både å skape bedre veiledning for bankene og å identifisere behov for regelverksendringer. Kanskje kan dette samarbeidet også føre til nye teknologiske løsninger som gjør det enklere å stanse svindel i sanntid?
– Vi vet at det er både reelle og opplevde hindringer. I sandkassen kan vi konkretisere hvilke utfordringer vi står overfor, og finne ut hva som må gjøres – enten det er bedre veiledning, endringer i lovverket eller en ny måte å samarbeide på, forklarer Datatilsynets Line Coll.